آقامحمدی با بیان اینکه شهرها موتور اصلی رشد و جاذب جمعیت هستند، ادامه داد: ایران از لحاظ جهانی سرعت شهرنشینی بی نظیری داشته که از ۷۰ درصد جمعیت روستایی و ۳۰ درصد جمعیت شهرنشین در اوایل انقلاب به ۸۰ درصد جمعیت شهرنشین و ۲۰ درصد جمعیت روستایی رسیده است.
همایش بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری و تامین مالی پایدار همزمان با دومین نمایشگاه بینالمللی شهر پایدار برگزار شد.
همایش بینالمللی فرصت های سرمایه گذاری و تامین مالی پایدار همزمان با دومین نمایشگاه بینالمللی شهر پایدار، امروز-چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳- با حضور علی آقامحمدی رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، هادی حقبین معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران و رحیم سرهنگی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در مرکز همایش های بینالمللی جزیره کیش برگزار شد.
علی آقامحمدی، رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این همایش اظهار کرد: ۵۰ درصد جمعیت جهان در شهرها زندگی می کنند و شهرنشینی در آسیا و آفریقا به سرعت در حال رشد است. افزایش شکافهای درآمدی، آلودگی و کهنه شدن ساختمان ها به عنوان چالش شهرها مطرح است. همچنین تغییرات آب و هوایی هزینه های هنگفتی برای شهرها ایجاد می کند که پیش بینی ها حاکی از این است که در ۲۰۳۰ حدود ۳۱۵ میلیارد دلار هزینه برای متصدیان شهرها خواهد داشت.
وی افزود: در بحث تامین مالی حدود ۴۵۰۰ تا ۵۴۰۰ میلیارد دلار برای زیر ساختهای شهری اعتبار لازم است که فقط ۳ درصد از این اعتبار از منایع پایدار تامین می شود. همچنین از کل زمینها فقط ۱.۵ درصد آن تولید را در خودشان برای این جمعیت جای دادند و ۹۰ درصد از مراکز شهری عمدتا در مناطق ساحلی قرار دارند که به لحاظ حوادث طبیعی با خطراتی مواجه هستند.
آقامحمدی با بیان اینکه شهرها موتور اصلی رشد و جاذب جمعیت هستند، ادامه داد: ایران از لحاظ جهانی سرعت شهرنشینی بی نظیری داشته که از ۷۰ درصد جمعیت روستایی و ۳۰ درصد جمعیت شهرنشین در اوایل انقلاب به ۸۰ درصد جمعیت شهرنشین و ۲۰ درصد جمعیت روستایی رسیده است. بنابراین اگر بخواهیم تعادل را برگردانیم اولین کار این است که به کل سرزمین نگاه کنیم که بخش روستایی از بخش های مهم آن است و باید به روستاها صرفا برای کشاورزی آنها نگاه نکنیم و بازطراحی در این زمینه لازم است.
رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با تاکید بر ضرورت استفاده از فرصت جمعیت در بخش های پر تراکم گفت: مثلا در تهران از جمعیت بالای این شهر استفاده نشده و فقط تهدید آن دیده شده است و برای استفاده از این فرصت، تهران باید شهر دیجیتال شود. نمیتوانیم یک حکم کلی نسبت به همه شهرها بدهیم بلکه باید آنها را دسته بندی کنیم و نسبت با مسائل آن شهر درباره آن برنامه ریزی کنیم. با استفاده از اقتصاد دیجیتال چالش های گذشته در حوزه اقتصاد وجود ندارد و باید نطام پولی به نظام اعتباری تبدیل و تامین مالی زنجیره ای جایگرین نظام بانکی شود.
وی با اشاره به اینکه در مورد جمعیتی که در این محیط ها زندکی می کنند نباید محیطی بهنام بومینشین و محیط های جدید داشته باشیم، عنوان کرد: در بالای میدان انقلاب و پایین آن در شهر تهران ظرفیت های برابری وجود دارند. شهر آفتاب تا منطقه ری و تا فرودگاه امام مثلث طلایی بزرگی است که در جنوب تهران قرار دارد و می تواند تهران را منقلب کند ولی اگر فقط به شمال و ولنجک بپردازید فساد ایجاد می شود و محیط زیست از بین می رود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه شهرها مسائل متعددی دارند که باید یک به یک مسائل آنها را حل کنیم و فرصتهای سرمایه گذاری زیادی دارند که در کنار آن به روستاها نیز توجه شود، یادآور شد: دو طرح ۲۰۲۰ و ۴۰۴۰ در این باره وجود دارد که یک مورد در دولت قبل و دیگری در این دولت شروع شده است. در طرح اول برای حدود ۲۰۲۰ محله کمتر برخوردار، طرح جامع برای توانمند سازی طراحی شده که باید شرایط محیط را تغییر و درآمد افراد در آن از ثانیه ای ۱۵ تومن به ابعاد بالاتری برساند.
وی افزود: طرح دوم درباره ۴۰۴۰ منظومه روستایی است که شامل ۱۳۹۰۰ روستاست و در همین هفته تفاهم نامه ان بین ستاد تحول مناطق کمتر برخوردار، بنیاد مستضعفان و یکی دیگر از نهادها امضا شده است. در واقع برای توسعه شهر پایدار باید سیاست ها و رویکردها تغییر کند.
محمدرضا قادری دبیر نمایشگاه شهر پایدار نیز در این همایش گفت: دومین نمایشگاه شهر پایدار با ۶۰ غرفه و ۱۵۰ شرکت کار خود را آغاز کرد. امسال موضوع اصلی و محوری نمایشگاه، فرصت های سرمایه گذاری و تامین مالی پایدار است. بیش از ۳۰۰ شهر اعلام آمادگی کردند که در نمایشگاه شرکت و از آن بازدید کنند که حضور شهرداری تهران به عنوان پایتخت کشور می تواند در انتقال تجربیات مدیریت شهری به سایر شهرها موثر باشد.