عضو شورای اسلامی شهر تهران در ارائه گزارش محله گردی محله «صاحب الزمان» بر ضرورت تکمیل سیستم فاضلاب محله و همچنین تکمیل زیرگذر چهارراه قهوهخانه تأکید کرد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران در ارائه گزارش محله گردی محله «صاحب الزمان» بر ضرورت تکمیل سیستم فاضلاب محله و همچنین تکمیل زیرگذر چهارراه قهوهخانه تأکید کرد.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران گزارش محلهگردی خود از محله صاحبالزمان در منطقه 18 را قرائت کرد. او گفت: گزارش بنده از منطقه 18 شهرداری تهران است. منطقه 18 شهرداری تهران با حدود 445000 نفر جمعیت و 88 کیلومتر مربع مساحت از مناطق بزرگ و جنوبی تهران به شمار میآید که 38 کیلومتر آن در محدوده قانونی شهر و 50 کیلومتر هم مساحت حریم منطقه است. یکی از مناطقی است که بیشترین حریم را در شهر تهران دارد. منطقه 18 شهرداری تهران به هفت ناحیه و 18 محله تقسیم شده و از مهمترین عوامل تاثیرگذار در ساختار اجتماعی ساکنان این منطقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
او با اشاره به اینکه حاشیهای بودن که 50 درصد منطقه حریم است و تداخل شدید کاربری های شهری و فراشهری، تاکید کرد که؛ منطقه 18 تهران یکی از مناطقی است که آمایش سرزمینی آن پیرو هیچ قاعده ای نبوده است. وقتی در منطقه حرکت میکنید از همه نوع پهنه ها در آن میبینید؛ مثل پهنه کار و فعالیت، پهنه سکونت، پهنه انبار، پهنه تجارت و پهنه کشاورزی و باغداری. مهاجر بودن ساکنان منطقه از دیگر چالشها است. بخشی هم که بافت فرسوده دارد متراکم است. ریزدانه بودن قطعات تفکیکی در بافت مسکونی، وسعت زیاد اراضی کشاورزی و باغات در بین حوزههای خود رو، گسست بافت و عدم انسجام فضایی و وجود اشتغال پایه و مولد در منطقه و اشتغال بخش عمدهای از ساکنین در کارگاه ها و صنایع موجود در منطقه که این ویژگیها منطقه را نسبت به همه مناطق شهرداری تهران متمایز میکند و به آقای خسروی که بار سنگینی در این منطقه به دوش میکشد و این منطقه را اداره میکند خسته نباشید و خدا قوت میگوییم.
امانی با اشاره به گزارش خود درباره محله صاحب الزمان در ناحیه منطقه سه اظهار کرد: دکلها کامل این ناحیه را به دو بخش تقسیم کرده و مشکلی است که در اکثر مناطق جنوبی از جمله در منطقه 18 شهرداری تهران وجود دارد که ارتباطی به شهرداری ندارد و عمده احداثهای زیر این دکلها بعد از این دکلها ایجاد شده است؛ یعنی این دکلها بوده و بعدا ساخت و سازها در آن ایجاد شده است. این ناحیه سه محله دارد که یافتآباد شمالی، یافتآباد جنوبی و محله صاحبالزمان است. تعداد محلات نواحی منطقه 18 محدود است و خوب میتوانند مدیریت و کنترل کنند. یک ناحیه پنج محله سنگین و پربار را بر عهده دارد و عدم توازن بین سطح جغرافیایی نواحی مسائلی است که از اول این دوره تذکر میدهم و هیچ اتفاقی نمیافتد.
عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: ناحیه سه حدود 80هزار جمعیت دارد که محله صاحب الزمان 28000 نفر است. 70 درصد املاک ناحیه را املاک وقفی تشکیل میدهد که 50 درصداش بافت فرسوده است که به علت ریزدانگی و عدم امکان تامین پارکینگ امکان استفاده از تسهیلات نوسازی بافت فرسوده را ندارد. به علت عدم اتصال سیستم فاضلاب به اگوی شهری جاری بودن فاضلاب در انهار معابر این محله شرایط نامطلوبی رقم زده و زحمات مدیریت شهری را در نگهداشت هم تحت تاثیر خودش قرار داده است. این محله دارای چهار شهرک به نام های مسلمین، طالقانی، امامحسین و صاحبالزمان است که پهنه دو شهرک یعنی طالقانی و مسلمین از پهنه G در این دوره به R121 تغییر یافته، اما محدودیتهایی که این پهنه دارد نتوانسته رضایت ساکنان را به دنبال داشته باشد و درخواستشان این است که پهنه ها به R 122 تغییر کند که بتوانند از تسهیلات بیشتری استفاده کنند. با توجه به این که بخش زیادی از کمربند سبز جنوبی تهران در منطقه 18 با 745 هکتار واقع شده، سرانه فضای سبز در منطقه حدودا 18 متر مربع است که بیش از متوسط تهران است و در محله صاحب الزمان حدود 40 متر مربع است.
امانی گفت: این محله 9 بوستان دارد و یکی از بزرگترین بوستانهای تهران به نام بوستان قائم در این محله واقع شده که 47 هکتار است. بوستان نرجس که ویژه بانوان منطقه است در محله صاحبالزمان است. از نظر فضای سبز در منطقه و ناحیه مشکلی وجود ندارد و سرانهاش بالاست و بوستانهایش هم خوب نگهداری شده با این که مشکل کمآبی هست و مدیران منطقه نگرانند از اینکه ممکن است در آینده دچار مشکل شوند؛ چون اکثر چاههای آب شهرداری در آنجا پلمپ شده و برای تامین آب فضای سبز شهرداری با مشکل مواجه است. یکی از مسائل قابل توجه و تامل علی رغم این که هم سرانه فضای سبز و هم نگهداری خوب است، مزاحمتهایی است که توسط موتورسواران درون این بوستانها برای مردم ایجاد میشود. فضا باز است و موتورها به راحتی از اطراف وارد بوستان میشوند و باعث ناامنی و ایجاد خطر و آلودگی صوتی و حتی سرقت میشوند که باید شهرداری تهران با همکاری فراجا و یگان حفاظت برای تردد موتورسواران به درون بوستانها به ویژه عصرها که خانوادهها به بوستانها مراجعه میکنند، چارهاندیشی کند.
عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: سه قطعه زمین آسفالت محصور شده در حاشیه ضلع غربی بوستان قائم است که در گذشته چمن مصنوعی بوده و به خاطر اعتراض اهالی ساکن در آپارتمانهای مشرف بر بوستان جمع آوری شده و هم اکنون بدون استفاده رها شده است. درخواست شهرداری منطقه و اهالی احداث سالن ورزشی آبی است تا هم درختانی که در اطراف آن است حفظ شود و هم این زمینهای آسفالت از بدون استفاده بودن خارج شود؛ چون یکی از مشکلات منطقه کمبود سرانه ورزشی آبی است. سرانه ورزشی سالنی دارد ولی سرانه آبی و استخر ندارد و درخواست منطقه این است که بتواند از این زمینها را برای ساخت استخر استفاده کند. اگر در این زمینهای بدون استفاده سوله استخر ساخته شود، ضمن این که سرانه ورزشی آبی محله و منطقه را تامین میکند، به بوستان هم آسیبی وارد نمیشود. خواهشئ من این است بررسی کنند و اگر به لحاظ کارشناسی مشکلی نبود این موافقت را انجام بدهند. مشکل چمن مصنوعی این بوده که در آنجا سر و صدا و دعوا بوده و اهالی ساکن آنجا اعتراض کردند و زمین چمن را جمع کردند و آن را به زمین آسفالت تبدیل کردند و دیگر از آن استفاده نمیشود. به دلیل قولنامهای بودن، وقفی بودن و ریزدانگی املاک مسکونی ساخت و ساز غیرمجاز در محله وجود دارد، هر چند در حال حاضر کنترلشده و کاهش یافته است.
او ادامه داد: نگهداری و رفت و روب سه منطقه 9، 10 و 18 با یک پیمانکار است و در روز بازدید وضعیت محله از این نظر قابل قبول بود، اما زبالهگردی مشاهده شد و اتباع خارجی در حال جمعآوری زبالههای خشک بودند و وقتی از آنها پرسیدم برای چه جمع میکنند، گفتند برای پیمانکار منطقه جمع میکنند و کیلویی 2500 تومان به پیمانکار میفروشند. از طرح نوماند در آنجا خبری نبود. اشکالات طرح رفت و روب و نگهداشت جدید زیاد است که چند بار مطرح کردیم و قرار بود برایش فکری شود و شهرداران و معاونین خدمات شهری مناطق هم رودربایستی دارند و نمیگویند و حق دارند و مدیران بالاسرشان سازمان مدیریت پسماند و معاون خدماتی مرکز اصرار دارند، ولی اشکالاتاش زیاد است. یکی از اشکالات جدی آن کمبود نیروی انسانی است و آقای محمدی اعلام کردند 5000 نفر از اتباعی که در این طرح مورد استفاده قرار میگرفتند از کشور طرد شدند و نتوانستند جایگزین کنند. کمبود ماشینآلات هم هست. وقتی یک پیمانکار میخواهد سه منطقه را مدیریت کند مطمئنا ماشین آلاتاش به هر سه منطقه نمیرسد و باید فکری کرد. مهمترین وظیفه ما آراستگی و نظافت است که حالا دچار اختلال است و همه مناطق هم از این طرح ناراضیاند، ولی آنها نمیگویند. شهرداری باید در مورد آن تجدیدنظر اساسی کند.
امانی گفت: در زمینه سرانه فرهنگی این محله نسبت به بقیه محلات وضعیت خوبی دارد و هم مساجد، حسینیهها و هم یک مجموعه مربوط به سازمان فرهنگی در آنجا به مردم خدمات میدهد. سرانه ورزشی هم خوب است و سه مجموعه ورزشی دارد. چمن زیبایی در محله قبل از دوره پنجم ساخته شده و خیلی خوب هم نگهداری می شود و مردم هم از آن استفاده میکنند؛ اما یکی از مجموعههای ورزشی به نام شهید قمبری که وابسته به شهرداری تهران است دو سال است که تعطیل است. بچههای منطقه میگفتند مشکل حقوقی داشته و ظاهرا به فردی واگذار شده بوده و طول کشیده تا بتوانند از او پس بگیرند. ظاهرا یکی دو ماه است که منطقه این مجموعه را گرفته؛ ولی منطقه نمیتواند در مورد این مجموعه تصمیم بگیرد و باید کمیتهای که خانم شمس گفتند فعال شود و این مجموعه بزرگ را تجهیز و فعال کند و در اختیار مردم محروم منطقه قرار بدهد تا بتوانند از آن استفاده کنند. دو مجموعه ای هم که در اختیار پیمانکار است با قیمتهایی خارج از مصوبه شورا از مردم پول میگیرد. سرای محله یافت آباد که در بوستان شهدای یافت آباد است از مرکزیت محله دور است و از گذشته مطرح بوده که این سرای محله به مرکز محله منتقل شود که امیدواریم در طرح جدید ساماندهی سرای محلات، در دستور کار ستاد ساماندهی سرای محلات قرار بگیرد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه محله سرانه آموزشی خیلی خوب با مدارس دولتی و غیرانتفاعی خوبی دارد، گفت: یک پل عابر پیاده در آنجاست که مدارس به همپیوسته از این پل استفاده میکنند، درخواست اولیا این است که این پل مکانیزه شود. دو مجموعه خدماتی در آنجاست که یکی مجموعه توانمندسازی معلولان غدیر است که کارش توانمندسازی معلولان است و کار ملی میکند. معلولین از همه کشور میتوانند مراجعه کنند. علاوه بر این که معلولان را توانمندسازی میکند، کاردرمانی، آموزش و هم اشتغال آنها را بر عهده دارد. زمین این مجموعه در دوره دوم و سوم در اختیار این مجموعه قرار گرفته و به تدریج ساخت و سازشان را گسترش و توسعه دادند و الان مرکزی شده که تعداد زیادی از معلولین از آن خدمات میگیرند و در بسیاری از استانها هم نمایندگی دارد؛ ولی مشکلاتی به لحاظ ترافیکی در مرکز محله ایجاد کرده و مردم درخواست دارند که اگر امکان دارد شهرداری زمینی در یک مجموعه خلوتتری در اختیار این مجموعه قرار بدهد تا هم ترافیک این محله حل شود و هم این مجموعه بتواند از توسعهاش بیشتر استفاده کند.
امانی ادامه داد: مجموعه ترک اعتیاد غدیر در محله فعال است که 50 نفر در آنجا در حال ترک اعتیاد بودند و از آنجا بازدید کردم و از همکاری که منطقه با این مجموعه ها دارد تشکر میکنم. خیلی رضایت داشتند و خدمات خوبی به کسانی که در حال ترک اعتیاد هستند ارائه میدهد. آسفالتریزی خیلی خوبی در محله انجام گرفته و ساکنین محله هم رضایت دارند. در برخی از مناطق شمالی شهر شاهد قطع درخت هستیم و در مناطق جنوبی یک مرکز ترک اعتیاد که از سازههای موقت هم استفاده کرده درخت را حفظ کرده و با کمال احتیاط طوری سازههایاش را زده که این درختان کوچکترین آسیبی ندیدند و از مدیر این مجموعه تشکر میکنم که این قدر حساسیت داشته و یک درخت را به این شکل در مجموعهاش حفظ کرده و امیدواریم الگو شود برای کسانی که میخواهند در مجموعههایی که در آنها درخت است ساخت و ساز کنند. شهرداری در چهارراه قهوه خانه در حال احداث یک زیرگذر است که کار خوبی است، ولی خیلی طولانی شده و طبق گفته اهالی دو سال است که روی آن کار می شود. این زیرگذر مرکز محله است و به لحاظ گرد و خاک و نوخاله برای مردم مشکلاتی ایجاد کرده که با آقای خسروی و معاون فنی عمرانی صحبت کردم و قول دادند زودتر این مجموعه را تکمیل کنند و به بهره برداری برسد.
او در نهایت خواسته مردم را به صورت خلاصه بیان کرده و گفت که؛ اول؛ وصل شدن سیستم فاضلاب که از شرکت آب و فاضلاب تهران خواهش میکنم که این مساله را جدی بگیرند. دوم؛ تعیین تکلیف پهنه شهرک های طالقانی و مسلمین، سوم؛ انتقال سرای محله به مرکز محله و فراهم کردن دسترسی راحت اهالی به خدمات آن. چهارم؛ انتقال مرکز توانمندسازی معلولین به مکانی کم ترافیک و خلوت پنجم؛ مجوز احداث سالن ورزشی آبی در زمین حاشیه بوستان قائم، ششم؛ مکانیزه کردن پل مجموعههای آموزشی، هفتم؛ ایمنسازی بوستانهای محله از تردد موتورسواران، هشتم؛ تسریع در تکمیل و بهره برداری از زیرگذر چهارراه معروف به قهوه خانه. امیدوارم این خواسته ها مدنظر شهرداری تهران قرار بگیرد./ شورای شهر